Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home2/rabe0079/public_html/include/mysql.class.php on line 15
A Bernasound - Sunetul devine realitate

Articol

2014-04-29 Tehnologia Channel Free in aparatele Bernafon

Amplificarea auditiva capabila sa compenseze in mod adecvat pierderea de auz reprezinta o adevarata provocare.
Nici un sistem nu va inlocui complet ceea ce este pierdut.
Procesarea Channel Free din aparatele Bernafon este o noua abordare pentru o compensare mai buna in special a hipoacuziei neurosenzoriale.

Ce este Channel Free?

In primul rand reprezinta o tehnologie unica Bernafon bazata pe o metoda patentata de procesare a semnalului acustic. Sistemul channel free ajusteaza in mod constant castigul aparatului auditiv pentru a oferi amplificarea la nivel individual fonetic. Realizeaza acest lucru fara a diviza semnalul in mod obisnuit in canale sau benzi fixe.
Sa ne concentram putin pe vorbire! Care sunt cele mai importante caracteristici ale vorbirii si cum putem face sa exploatam la maximum acest lucru?


Caracteristicile vorbirii

Daca analizam vorbirea putem sa o impartim in 2 secvente de timp- propozitii si silabe.
Propozitia este cea mai lunga unitate de vorbire, impartita in cuvinte, silabe si foneme. In timpul vorbirii variatiile de nivel intre silabe sunt destul de mici si datorita faptului ca silabele contin cel putin o vocala. Vocalele sau sunetele vocalizate sunt relativ constante ca si nivel pentru ca impart aceleasi origini comune- corzile vocale.
Fonemele, datorita variatiei in intensitate, sunt cele mai afectate de hipoacuzie si devin de obicei sursa confuziei in intelegerea vorbirii.


Rezolutia temporala

Spre deosebire de alte aparate auditive, sistemul Channel free de la Bernafon asigura o compresie fonetica foarte rapida.
De fapt, Channel free analizeaza si ajusteaza castigul de 20 000/ secunda.
Acest lucru inseamna ca fiecare fonem este analizat si ajustat in medie de 2000 ori. Rezultatul este ca fiecare fonem primeste in parte amplificarea de care are nevoie, consoanele blande/mute primind mai mult castig decat vocalele sonore, puternice. Astfel procesarea Channel free se apropie mult de procesarea cohleei sanatoase. Aceasta abilitate o numim rezolutie temporala.
Procesarea Channel free are cea ma inalta rezolutie temporala dintre toate sistemele auditive, si poate oferi amplificarea corecta si a celei mai mici parti a vorbirii.


Rezolutie frecventiala

Sigur ca atunci cand vorbim de o compensare a unei hipoacuzii avem nevoie de posibilitatea amplificarii frecventiale. ( Acesta este motivul pentru care sistemele multi-channel au fost dezvoltate). (Figura 1)
Channel free difera de compresia initiala intr-un singur canal, care asigura in mod constant aceeasi compresie in toate frecventele, prin faptul ca permite ajustatrea independenta a amplificarii fiecarei frecvente. In softul de reglare al aparatelor auditive Bernafon- Oasis-caracteristicile de castig si compresie pot fi ajustate de catre audiolog in frecventele audiometrice standard. Aceasta permite ca amplificarea sa corespunda exact hipoacuziei.
Procesarea Channel free are 4 etape importante- filtrul de Masurare (instantaneu si in mod constant acest pas masoara SPL-ul (sound pressure level). Informatia este trimisa Filtrului de Control. Acesta este responsabil cu definirea a cat de mult castig este necesar a fi aplicat la un nivel specific de intrare/frecventa. De-a lungul tuturor nivelelor de intrare si frecventelor, acesta defineste o mapa a castigului. Mapa poate fi ajustata de catre audiolog in softul Oasis.
In partea de semnal avem Filtrul Controlabil. Intensitatea de intrare (masurata de filtrul de masurare) selecteaza curba de frecventa-castig (definit de filtrul de control) si aceasta este aplicat semnalului in filtrul de control. Fiind aplicate toate o data nu este nevoie sa divizam semnalul in canale. Intregul proces se repeta de 20000/secunda.
Datorita faptului ca procesarea de semnal este foarte rapida, este important ca analiza si calea de semnal sa se sincronizeze. Semnalul si amplificarea se analizeaza in timp, amplificarea corecta fiind aplicata la momentul necesar.


Mentinerea contrastului spectral

Hipoacuziile neurosenzoriale reduc contastul spectral sau selectivitatea frecventiala.
Sistemele multi-channel pot reduce doar contrastul spectral. Sistemul channel free este unic deoarece contrastul spectral nu este niciodata degradat. Rezultatul este un sunet clar, natural cu maximizarea inteligibilitatii vorbirii.


In concluzie

Hipoacuzia este o problema dificila si complexa. Procesarea Channel free asigura:
- Compresia la nivel fonetic, care permite amplificarea partilor moi ale vorbirii fara a supra-amplifica sunetele puternice.
-Flexibilitatea ajustarii amplificarii in frecventa, individualizata hipoacuziei specifice
-Neafectarea contrastului spectral, asigurand o maximizare a informatiei transmisa corect urechii hipoacuzice
-Rezultatul este un sunet clar, natural, fara compromis.


Nici un aparat auditiv multi-channel nu face acest lucru, doar ChannelFree, iar sistemul Channel Free este unic si propriu companiei Bernafon.Va provocam sa-l testati!Figura 1