Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home2/rabe0079/public_html/include/mysql.class.php on line 15
A Bernasound - Sunetul devine realitate

Articol

2013-08-26 Cum ne ingrijim urechile?

Din punct de vedere anatomic, urechea este alcătuită din trei segmente: urechea externă, urechea medie şi urechea internă.
Urechea externă reprezintă partea vizibilă şi accesibilă a urechii, motiv pentru care poate fi îngrijită cu multă atenţie de către fiecare persoană. Urechile copilului mic sunt atent curăţate de fiecare mamă, iar pe măsură ce copilul creşte, va învăţa sa facă aceleaşi lucruri. Tocmai de aceea este important ca măsurile mamei să fie unele corecte.
Urechea externă este constituită din două segmente: pavilionul auricular şi conductul auditiv extern. Igienizarea lor se face cu apă şi săpun, zilnic, atât cât permite curăţarea lor manual, fără a pătrunde, agresiv, cu diferite obiecte, în profunzimea conductului. Tegumentul canalului auditiv extern prezintă, în structura sa, glande ceruminoase, al căror produs de secreţie – cerumenul- are rol de protecţie antibacteriană. Cerumenul, denumit simplu „ceară”, formează, împreună cu celulele epiteliale descuamate de pe suprafaţa conductului auditiv, fire de păr rupte, dar şi cu praf din aer, un amestec vâscos, galben-maroniu, uneori cu tentă roşcată, ce se va exterioriza in conchă (adâncitura pavilionului auricular) sau la intrarea în conduct. Cantitatea de cerumen secretată, precum şi aspectul sau consistenţa acestuia, variază de la o persoană la alta. Utilizarea beţişoarelor de urechi este contraindicată: o parte din cerumen va fi îndepartat cu ajutorul acestora, iar o alta parte va fi împinsă în profunzimea conductului, favorizând formarea dopului de cerumen. Pe de altă parte, beţişorul poate deveni portantul unor germeni transportaţi de pe suprafaţe externe (cutie, masă, punga de păstrare etc) în ureche, determinând apariţia unor infecţii locale- otite externe, ce vor necesita tratament de specialitate. Utilizarea diferitelor obiecte în scopul îndepărtării cerumenului – beţişoare, beţe de chibrit înfăşurate în vată, agrafe etc- poate contribui la apariţia unor leziuni de grataj locale (zgârieturi, iritaţii) ce vor fi locul de grefare a unor germeni, rezultănd diferite forme de infecţii bacteriene sau micotice. Nu în ultimul rând trebuie menţionat pericolul lezării timpanului în timpul folosirii acestor obiecte.
Dopul de cerumen nu este neapărat consecinţa neigienizării urechii. El poate fi, în egală măsură, urmarea utilizării frecvente a beţişoarelor auriculare sau, pur şi simplu, o acumulare de secreţii cu un caracter extrem de vâscos. El poate fi vizulizat cu uşurinţă de către medic cu ajutorul unui otoscop. Îndepărtarea dopului de cerumen se va face în condiţii aseptice, în cabinete medicale, de către personal specializat.
Spray-urile auriculare reprezintă soluţii moderne de îngrijire a urechilor. Rolul lor este de a fluidifica secreţiile, favorizând drenarea lor spre exterior. Este recomandata utilizarea acestor produse 1-2 ori/ săptămână, sub forma a 2 pufuri pulverizate în interiorul conductului auditiv. În conductul auditiv extern pot ajunge, accidental sau prin introducere, diferiţi corpi străini: bucăţi de vată, seminţe, paie, segmente de jucării, insecte etc. Acestea trebuie extrase cu mare atenţie de către medicul specialist ORL. Încercarea de extragere a unui corp străin de către o persoană neavizata, prin mijloace mecanice, poate determina, cu uşurinţă, perforarea timpanului.
În sezonul rece este deosebit de important ca urechile sa fie bine protejate de frig. Degerăturile vor da naştere unor leziuni mutilante, pe viaţă. Dacă au fost expuse mai mult timp la o temperatură extrem de scăzută, încălzirea trebuie facută treptat, fără a aplica local comprese firbinţi.rnParte inferioară a pavilionului, lobulul, are o consistenţă moale, fiind alcătuit dintr-un ţesut adipos, învelit de tegument. Slaba inervaţie şi vascularizaţie a acestui segment permite perforarea cu uşurinţă, în scopul aplicării unor bijuterii. Unele persoane recur la aplicarea acestora şi în partea superioară a pavilionului, respectiv în helix. Cartilajul este un ţesut slab vascularizat, drept pentru care apărarea faţă de infecţii este destul de redusă. Un proces infecţios, aparent neglijabil, declanşat la acest nivel în urma aplicării unor bijuterii, va necesita un tratament de specialitate extrem de minuţios. Pericondrita astfel declanşată va lăsa sechele inestetice.