Articol

2013-08-26 Despre Olive

Oliva este componenta care leaga propriu-zis proteza auditiva de urechea purtatorului prin intermediul unui tub. Ea este confectionata dintr-un material flexibil sau dur, dupa amprentarea prealabila a urechii.
Oliva trebuie sa fie obligatoriu una personalizata, sa reproduca perfect forma conductului auditiv, pentru a preveni fenomenul de feedback (fluieratul protezei), dar si pentru fixarea sigura a protezei auditive (a nu se pierde). Fenomenul de feedback poate aparea ori de cate ori oliva nu este pozitionata corect in ureche, chiar daca forma si marimea ei este cea corespunzatoare purtatorului. Nepozionarea corespunzatoare poate determina, din pacate, pierderea aparatului.
Este foarte important ca tubul sa aiba o lungime corespunzatoare, pentru pozitionarea corecta si confortabila, dar si estetica a protezei. Tubul trebuie sa fie moale (flexibil), intact si permeabil (sa nu fie infundat cu cerumen).
Pastrarea olivei perfect curate asigura atat calitatea sunetului, cat si igiena conductului auditiv. Ea se poate sterge cu un servetel moale si uscat sau cu unul umed, de fiecare data cand este indepartata din ureche. Oliva poate fi usor detasata de pe trompa protezei auditive si poate fi spalata, apoi, obligatoriu va fi bine uscata inainte de a o reconecta la aparatul auditiv.
Olivele care sunt prevazute cu vent (orificiu de aerisire) vor fi curatate cu atentie, cu un fir de pescuit, pentru ca un vent permeabil ajuta la inlaturarea senzatiei de ureche infundata si de "vorbire in flasneta".
Daca materialul din care este confectionata oliva a devenit lipicios, ea trebuie inlocuita cu o oliva noua.
Tubul rupt sau crapat nu poate fi lipit sau inlocuit partial (prelungit), ci va trebui schimbat in totalitate pentru a asigura calitatea sunetului transmis si a evita feedback-ul.