Articol

2013-08-26 Despre proteze si protezare auditiva

Fiecare persoana care observa ca, de un anumit timp, nu mai aude "ca si inainte" se adreseaza, ingrijorat, medicului de familie. Acesta va ridica prima data problema existentei unui dop de cerumen, lucru ce poate fi usor elucidat cu ajutorul unui otoscop, prin simpla examinare a conductului auditiv extern. In lipsa posibilitatii efectuarii unei otoscopii in cabinetul de medicina de familie, pacientul va fi indrumat catre medicul specialist ORL. Acesta va putea stabili mult mai precis cauza scaderii auzului dupa examenul local si efectuarea audiogramei tonale liminare. Tot medicul ORL-ist este cel care stabileste conduita terapeutica ce trebuie urmata. In cazul in care se va recomanda protezare auditiva, pacientul va fi indrumat in cabinetul de audioprotezare.
Tipul de proteza auditiva va fi ales de catre pacient, in functie de sfatul specialistului audioprotezist, de rezultatul investigatiilor, de nevoile sociale si personale ale pacientului, dar si in functie de posibilitatile sale materiale: http://www.abernasound.ro/categorii/.
Protezele auditive sunt dispozitive care au suferit modificari de forma si calitate constant de-a lungul timpului, pentru a optimiza performantele auditive. La inceputul secolului XX au fost concepute primele aparate auditive, de mari dimensiuni, dar in zilele noastre acestea au capatat dimensiuni foarte mici, de numai cativa centimetri, in variante extreme de diferite, retroauriculare si intraauriculare, cu un aspect estetic extreme de placut, colorate in nuante variate, cu vaste posibilitati de adaptare in functie de solicitarile fiecarei persoane.
Este foarte important de stiut ca orice aparat auditiv este un instrument personalizat, reglat in functie de audiograma purtatorului si adaptat printr-o oliva executata dupa mulajul urechii. Proteza auditiva nu constituie un bun transferabil de la persoana la persoana. Aparatele auditive se pot achizitiona numai din cabinetele de profil, in urma unui consult de specialitate. Ele trebuie probate in prealabil, pentru a putea stabili tipul de proteza auditiva care asigura un nivel maxim de confort auditiv, o intelegere cat mai buna a vorbirii si prezinta un aspect estetic potrivit purtatorului. Protezele auditive pot fi achizitionate direct din cabinetul de protezare auditiva, plata facandu-se integral, sau compensate prin Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, care ofera pacientilor asigurati (copii, salariati, pensionari) un ajutor de 919.11 RON, pentru achizitionarea unei proteze auditive (pentru mai multe informatii in acest sens accesati: http://www.abernasound.ro/achizitionarea-unei-proteze/). Fiecare persoana asigurata (salariati, pensionari, alte categorii de personae asigurate) poate primi o compensatie pentru un dispozitiv medical (proteza auditiva, proteza de sold, proteza de picior etc) o data la 5 ani. Copiii beneficiaza de compensarea a doua aparate auditive.
Protezele auditive beneficiaza de garantie timp de 2 ani, service si reglaj periodic. Bernasound asigura service pentru aparatele distribuite si post-garantie.