Articol

2013-08-26 Hipoacuzia sau pierderea de auz

"Daca nu vezi te izolezi de lucruri. Daca nu auzi te izolezi de oameni". (Immanuel Kant)

Auzul reprezinta unul dintre simturile fundamentale ale omului. Un fenomen care capata o amploare din ce in ce mai mare in intreaga lume, in special datorita cresterii nivelului de zgomot la care suntem expuşi in mediul inconjurator, este pierderea auzului. Pierderea auditiva afectaza aproximativ 10% din populatia globului. In prezent, in lume sunt mai mult de 500 de milioane de oameni cu un anumit grad de hipoacuzie, iar numarul lor este intr-o continua crestere de la un an la altul.
Alterarea functiei auditive produce tulburari in orientarea pacientului in mediul inconjurator, dar mai ales dificultati de comunicare cu semenii. Scaderea auzului nu este de fapt o boala, ci un simptom ce poate avea cauze multiple: dopul de cerumen, corpi straini introdusi in conductul auditiv extern, otitele, afectari izolate ale timpanului (perforatia timpanului, inflamatia acestuia=miringita),obstructia tranzitorie a trompei lui Eustachio in cursul unor infectii intercurente de tract respirator, traumatisme (lovituri peste ureche, sarituri in apa, traumatisme craniene etc.), boli infectioase - virale, bacteriene, parazitare (zona zoster, oreion, scarlatina, toxoplasmoza, sifilis, SIDA, etc.), accidente vasculare cerebrale ischemice, administrarea de medicamente ototoxice (Gentamicina, Amikacina, Kanamicina) etc. Pierderea de auz fiziologică, datorata inaintarii in varsta, este cel mai intalnit tip de pierdere de auz si poarta numele de presbiacuzie.
Hipoacuziile se impart in trei categorii: de transmisie, de perceptie (neurosenzoriale) si mixte.
Hipoacuziile de transmisie se datoreaza unei transmisii deficitare a sunetului de la exterior catre urechea interna si pot avea cauze nenumarate: incepand cu simplul dop de cerumen, pana la otita medie. Uneori o simpla si banala vizita la un doctor ORL-ist poate rezolva problema, dar alteori e mai complicat. La acest capitol se incadreaza si o patologie mai speciala: otoscleroza - o boala ereditara, caracterizata prin rigidizarea lantului osicular (ciocan-nicovala-scarita) din urechea medie.
Hipoacuziile de perceptie sunt determinate de afectarea urechii interne sau a nervului auditiv.
Hipoacuziile mixte presupun atat un deficit de transmisie al sunetelor, cat si unul de perceptie.
Cum se manifesta hipoacuzia?
O astfel de afectiune nu trece neobservata nici de catre persoana afectata, nici de catre familie. Majoritatea pierderilor de auz apar in mod gradual, astfel incat simptomele sunt adesea dificil de recunoscut. Se poate sa incepeti sa cresteti volumul televizorului sau sa le cereti celorlalti sa repete. Atunci cand auzul dumneavoastra incepe sa slabeasca, tindeti sa uitati cum suna anumite lucruri. Incepeti sa traiti intr-o lume mai linistita, fara a fi constienti de faptul ca pierdeti din vedere o parte din sunete - precum sunetul ploii sau cantecul pasarilor. Poate fi timpul pentru a consulta un specialist in domeniul auzului daca experimentati una dintre urmatoarele probleme:
- Oamenii va par ca mormaie;
- Trebuie sa va concentrati pentru a auzi atunci cand cineva vorbeste sau sopteste;
- Va este dificil sa auziti pe cineva ce va striga din spate sau din alta camera;
- Trebuie sa priviti mai indeaproape buzele vorbitorului pentru a urmari conversatia;
- Urmarirea unei conversatii este dificila atunci cand va aflati intr-un grup de persoane, de exemplu la o intalnire, in biserica sau in timpul prelegerilor;
- Trebuie sa cresteti volumul televizorului sau al radioului;
- Aveti probleme in a auzi cu claritate telefonul;
- Aveti dificultati de auz la teatru, cinematograf sau in alte situatii;
- Este dificil sa auziti in medii zgomotoase, de exemplu intr-un restaurant sau in masina;
- Ati inceput sa va limitati activitatile sociale datorita dificultatii de auz si de comunicare;
- Familia, prietenii sau colegii sunt nevoiti adesea sa repete.
Solutia? Medicul specialist! Uneori se gaseste o solutie de tratare a cauzei care a dus la instalarea hipoacuziei - in cazul hipoacuziilor tranzitorii aparute in cursul unor boli, alteori pierderea de auz nu poate fi reabilitata. In acest caz, singura cale de restabilire a pragului de auz normal si de reintegrare in societate este protezarea auditiva. Astazi, tehnologia moderna a evoluat extreme de mult, apartele auditive putand oferi atat unui copil, cat si unui adult un nivel maxim de confort fonic. Protezele auditive, altadata de marimi mari si destul de inestetice, au ajuns azi la dimensiuni mult reduse, fiind de multe ori greu de observat de catre persoanele din anturajul pacientului protezat. Variantele intraauriculare sunt frecvent alese de catre pacientii tineri. Este extreme de importantca protezarea sa se faca la timp si in mod corect, cu un aparat cat mai performant, capabil sa redea calitatile naturale ale sunetelor. In cazul copiilor, depistarea imediata a hipoacuziei este de o importanta covarsitoare, scaderea auzului putand duce, in lipsa unor masuri de reabilitare, la tulburari de comportament, instalarea unor deficiente in dezvoltarea neuro-psihica si intelectuala, precum si probleme in asimilarea si dezvoltarea limbajului