Articol

2013-08-26 Dificultati de comunicare

Cea mai comuna plangere din partea cuiva ce experimenteaza o pierdere de auz este aceea ca "Aud, dar nu inteleg". Aceasta se intampla pentru ca pierderea de auz duce la trei tipuri de dificultate in comunicare.

1.Dificultate in auzul vorbirii pe ton scazut (pierdere a senzitivitatii)
Majoritatea oamenilor considera ca pierderea de auz este o simpla reducere in intensitate a sunetului - ceva ce face ca vorbirea si alte sunete sa fie dificil de auzit la niveluri de tarie a sunetului "normale".

Cand cineva pierde senzitivitatea fata de sunetele scazute ca intensitate, aceste sunete trebuie amplificate pentru a le face suficient de tari pentru a fi auzite. Simpla crestere a volumului (la televizor) sau vorbitul putin mai tare pot fi suficiente pentru a compensa o pierdere usoara a senzitivitatii.

2.Dificultati in auzul consoanelor (pierdere la frecventele inalte)
Persoanele cu pierdere de auz in domeniul frecventelor inalte au, de obicei, probleme in a auzi si a intelege consoanelor nesonore (surde), la frecventele inalte, precum t,s,p,f,h.

Cand apare aceasta situatie, devine dificil sa se distinga intre cuvinte precum cap, cat... Aceasta poate fi un impediment mare in urmarirea unei conversatii si poate rezulta, uneori, in raspunsuri inadecvate la intrebari.

3.Dificultate in a intelege vorbirea in zgomot (pierderea concentrarii)
Anumite persoane ce nu par a avea probleme in a intelege vorbirea in situatii mai linistite si fata in fata, experimenteaza dintr-o data probleme mult mai mari atunci cand este prezent zgomotul de fond.

Zgomotul poate sa nu para atat de puternic pe cat nivelul vorbirii, dar poate, in continuare, "masca" sau acoperi sunetele vorbirii de care aveti nevoie pentru a intelege.

O persoana cu auz normal poate, in general, sa separe vorbirea de zgomotul de fond. Dar pentru cineva cu pierdere de auz, muzica din fundal, alte persoane ce vorbesc in restaurant sau chiar zgomotul unei masini pot face dificila distingerea vorbirii de alte sunete.

De obicei, o persoana cu pierdere de auz experimenteaza toate aceste probleme in diverse grade. Depinzand de natura si de severitatea pierderii de auz, anumite persoane au dificultati numai in anumite situatii, in timp ce altele au probleme sa auda si sa inteleaga aproape tot timpul.

Desi poate parea ca cineva practica "ascultarea selectiva" (aude numai ceea ce doreste sa auda), o pierdere de auz usoara sau de frecventa ridicata poate fi adevaratul vinovat.